Кърменето обикновено е най-логичният избор за всяка майка. По мои наблюдения малко са жените, които предварително планират да не кърмят. Много често се оказва обаче, че нещата не потръгват и майките твърде скоро се отказват от кърменето.

Въпреки засилената през последните години световна кампания в подкрепа на кърменето в България все още липсва сериозна подкрепа и информираност за майките, които искат да кърмят бебетата си. Те рядко получават адекватна информация и съвети от педиатрите. Когато срещнат проблеми с кърменето, педиатрите обикновено не са компетентни да открият и решат проблема заедно с майката, а веднага препоръчват да се изостави кърменето и да се премине на адаптирано мляко. При контрола на наддаването на бебето все още се ползват остарели схеми за средните стойности на растеж, изработени въз основа на растежа на деца, хранени с адаптирано мляко, който се различава от специфичния растеж на кърмените деца. Дори ако педиатърът на пръв поглед подкрепя кърменето, в повечето случаи той препоръчва кърмене на три часа,както и даване на вода, което много пъти се оказва фатално за млечната продукция.

Хубаво е, че самите майки започнаха да търсят информация и подкрепа от други майки, които са кърмили успешно. Има един своеобразен оазис на информация и адекватни съвети, и това е форумът на страниците на БГ-Мамма, посветен на кърменето. Там пишат жени, които не просто са кърмили успешно своите деца, но и са преминали курс на обучение за консултанти по лактация и са компетентни да намират решение за всеки индивидуален проблем, който може да се изпречи на пътя на успешното кърмене. Благодарение на тези прекрасни момичета от известно време съществува и консултативен кабинет по кърмене с любезното съдействие на д-р Анета Попиванова,педиатър в Майчин дом-София, където веднъж в месеца всяка майка може да получи конкретен съвет и отговор на своите притеснения. Десетина дни след раждането на третото ми дете, в края на септември аз посетих този кабинет и консултацията беше изключително полезна. Вниманието, с което бях посрещната, топлото и професионално отношение на д-р Попиванова, отзивчивостта на консултантките, които са там на изцяло доброволни начала, ме окуражиха, а съветите, които получих, повлияха благотворно на кърменето на моето бебе.

Подкрепата на кърменето трябва да се превърне в държавна политика в България. Трябва най-после да се въведат нови стандарти и изисквания към педиатрите за изключителна подкрепа в полза на кърменето;трябва да се създадат повече такива консултативни кабинети и младите майки да бъдат насочвани към тях при проблеми с наддаването и кърменето, а не прибързано да се препоръчва захранване с адаптирано мляко. Трябва да се вложат държавни пари в масирана кампания за реклама на този най-естествен начин на хранене за малкото бебе, в информационни брошури за основите на успешното кърмене. Трябва да се въведат строги правила и нови указания относно първия контакт на детето с майката, да се забрани майката и бебето да бъдат отделяни в родилните домове, освен в случаите на здравословни проблеми. Тогава все повече майки ще открият, че кърменето не е "мисия невъзможна".