Дъщеря ми Галина има доста силни колики. Като споделях проблема във форумите на БГ-Мамма, една от потребителките ми посочи статия, която се оказа много ценна. Статията е от блога на потребителката xedra- една от активистките на българската Ла Лече Лига- организация в подкрепа на кърмещите майки. От нея за първи път узнах за методите на д-р Карп за успокояване на бебешкия плач. Д-р Карп е американски педиатър, който, естествено, се сблъсква с отчаянието и безпомощността на много родители да се справят с плача на бебетата си през първите три месеца. Изучавайки навиците и традициите за отглеждане на деца в другите култури, той открива, че в много от тях бебешките колики са непознато явление. Д-р Карп стига до заключението, че бебетата се раждат с рефлекс за успокояване, който ги поддържа в състояние на транс, докато са в утробата на майката. Този рефлекс се задейства от прилагането на пет прости техники:

- стегнато повиване (няма общо с бабешкото повиване за изправяне на крачетата)

- странична позиция или по корем

- люлеене

- бял шум, шъшкане

- сучене

Д-р Карп нарича първите три месеца от живота на бебето "четвъртия триместър", като прави паралел с трите триместъра от живота на плода в утробата. Известно е, че бебетата се раждат, преди развитието на мозъка им да е напълно завършено. Това е процес, който продължава през първите три месеца. Бебето има твърде незряла нервна система и се нуждае от много помощ и грижа от страна на родителя, за да се почувства по-добре в нашия свят.

Петте техники целят да имитират условията в майчината утроба- липсата на пространство, шумът от работата на органите на майката, люлеенето в амниотичната течност и смукането на палеца. Те задействат успокоителния рефлекс и когато биват приложени правилно, бебешкият плач стихва почти мигновено. Оказва се, че коликите са по-скоро следствие, отколкото причина бебетата да плачат. Прилагането на петте техники освобождава родителите от чувството за вина и безпомощност.

Сайтът на д-р Карп

Темата в БГ-Мамма